Konserve Nedir ?
Konservenin Tanımı:
Kuru olan ürünler neden Konserve Yapılamaz? Sterilizasyon veya Pastörizasyonun sağlanması için hermetik ambalajlara (teneke, cam, alüminyum katmanlı poşet ve katmanlı pe) konulmuş mamulün içine dolgu sıvısı konulması gerekir. Çünkü dolgu sıvısı Sterilizasyon ve ya Pastörizasyon da uygulanan sıcaklığı, ambalajlanmış mamulün merkezine doğru iletir. Mamulumuz ısı ile dayanıklı hale gelmektedir. Ambalajlanmış dış ortam ile ilişiği kesilmiş olan Mamulumuzun sterilizasyonu veya pastörizasyon için dolgu sıvısına ihtiyaç vardır.
Konserve Nasıl Bulunmuştur
1745 yılında, yaşamın canlılardan mı (biogenesis), cansızlardan mı (abiogenesis) oluştuğu konusunda incelemeler yapılırken İngiltere’de John Needham’ın, ağzı kapalı bir cam kap içinde bulunan et suyunun, kaynayan su içinde bir süre tutulması sonucunda normal koşullara göre daha uzun süre dayandığını, fakat yine de birkaç hafta içinde bozulduğunu ortaya koyması, belki de modern konserveciliğe atılan ilk adımdır. Ancak bu deneyler yaşamın kaynağını saptamak amacıyla yapıldıklarından, konserveciliğin ilk olarak Fransız Nicholas Appert tarafından bulunduğu kabul edilmektedir.
Konservenin Sağlıklı (sterilizasyon ile mi yoksa kimyasal koruyucu ile mi dayanıklı hale getirildiği ni) Olduğunu Basit Olarak Nasıl Anlayabiliriz ?
Basit bir deneyle;